Składniki:

1. Pół kilograma białej fasoli
2. 2 cebule
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 marchewka
5. 1 por
6. Kawałek selera naciowego
7. 1 papryczka chili
8. Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
9. Pół łyżeczki suszonego tymianku
10. 1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
11. 3 łyżki parmezanu
12. 1 bagietka
13. Oliwa
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Namoczoną przez noc fasolę w zimnej wodzie osączyć. Cebule i czosnek obrać; jedną cebulę i jeden ząbek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać fasolę, oprószyć rozmarynem i zalać bulionem. Zagotować. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki; dołożyć do zupy. Dodać oczyszczoną i drobniutko posiekaną papryczką chili i gotować zupę około 50 minut pod przykryciem. Przyprawić do smaku.
Drugą cebulę i drugi ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. 80 Ml oliwy wymieszać z czosnkiem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na kromki. Na każdej kromce ułożyć plasterki cebuli, posypać parmezanem i posmarować oliwą. Zapiekać 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grzanki podawać do ugotowanej zupy.