Składniki:

1. ? szklanki mąki pszennej
2. ? szklanki cukru
3. 5 jajek
4. 2 łyżki kakao
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 20 dag mlecznej czekolady (2 tabliczki)
7. 10 dag czekolady gorzkiej (1 tabliczka) plus 2 tabliczki na polewę
8. Pół szklanki mleka
9. Pół litra 36 % śmietany

Wykonanie:

Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier (nie przerywać ubijania) a następnie żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i wylać do niej gotowe ciasto biszkoptowe. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę na około pół godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt przekroić na 3 placki.
W rondelku zagotować mleko, dodać do niego połamane czekolady przeznaczone na masę, rozpuścić mieszając a następnie ostudzić.
Śmietanę ubić i połączyć z wystudzoną czekoladą, wymieszać. Kremem przełożyć blaty biszkoptu i wysmarować wierzch i boki torcika.
Czekolady na polewę rozpuścić i polać po wierzchu tortu. Schłodzić.