Kremówka
Mocno kremowy środek i dwa kruche ciasteczka, to świetny sposób na kremówkę, bardzo nam wszystkim smakowała:)
Przepis wypatrzyłam dawno temu u Majany 🙂
Polecam:)
Ciasto:
– 2 szkl. mąki
– 1 kostka margaryny
– 4 dag drożdży
– 4 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną.
Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie i dobrze zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części , każdą z nich rozwałkować (o ile da się – ja pomagałam sobie umączonymi palcami) na wielkość formy (u mnie 23 x 33 cm).
Piec osobno w temp. 200 st.C. przez ok. 20 minut (na złoty kolor).
Należy uważać przy wyjmowaniu z formy , gdyż placki są dość kruche.
Krem:
– 2 szkl. mleka
– 1 szkl. cukru
– cukier waniliowy
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3/4 kostki masła ( dałam więcej)
Obydwie mąki , żółtka i 1/2 szkl. mleka zmiksować.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wlać zmiksowaną masę , chwilę gotować ciągle mieszając ,(aż masa zgęstnieje) i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni bydyń.
Gotowym kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)