Tu jest właśnie ta chwila kiedy okazuje się, że barista nie zajmuje się alkoholami a kawą. Przejdźmy więc do kawy. W tym przypadku profesjonalny barista powinien wiedzieć jak przyrządza się poszczególne rodzaje i gatunki kaw. Powinien umieć przyrządzić kawę zarówno mrożoną jak i parującą. Z kolei sztuka przyrządzania drinków jest ciężka do opanowania. Aby prawidłowo, efektownie oraz bez wypadków żonglować butelkami należy mieć za sobą lata praktyki okupionej ciężką pracą. Praktyka ta nada dłoniom i przegubom odpowiedniej szybkości i zwinności. Barista na targi alkoholi powinien mieć niezwykle sprawne ręce. Jednak nie tylko zwinność i spryt się liczy, niezwykle ważna jest również wiedza na temat alkoholi, syropów, nalewek i tym podobnych płynnych elementów. Do kaw możemy również dodawać syropy bezalkoholowe lub te z procentami. Dlatego umiejętności baristy i barmana można wspaniale połączyć. Wieczorem drink, rano stawiająca na równe nogi pięknie pachnąca, gorąca kawa z dodatkami i ciastkiem.