Składniki:

Na ciasto:

1. 1/3 szklanki mąki pszennej
2. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3. 3 jajka
4. 1/4 szklanki cukru
5. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6. 2 łyżeczki soku z cytryny
7. 4 łyżki wody mineralne

Na krem:

1. 2 opakowania budyniu waniliowego
2. 2 szklanki mleka
3. Pół szklanki cukru
4. 1 kostka masła
5. 4 łyżki czystej wódki
6. 4 łyżki konfitury morelowej
7. 1/3 szklanki rodzynek
8. 3 rurki waflowe

Wykonanie:

Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać do piany żółtka, wodę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiewając dodawać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Szeroką blachę wyłożyć pergaminem i rozsmarować na niej ciasto biszkoptowe. Piekarnik nagrzać d o200 stopni Celsjusza i piec biszkopt przez około 12 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć papier a ciasto ze ściereczką zwinąć w rulon. Wystudzić.
Rodzynki skropić wódką.
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem na gładki krem, który następnie wymieszać z rodzynkami.
Rozwinąć biszkopt, posmarować kremem i ułożyć rurki waflowe i ponownie zawinąć. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko i lekko ciepłą posmarować roladę.