Składniki:
1. 10 dag mąki pszennej
2. 15 dag cukru
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 1 kisiel pomarańczowy bez cukru
5. 6 łyżek soku z pomarańczy
6. 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Na krem:
1. Niecałe pół litra mleka
2. 1 opakowanie budyniu waniliowego
3. 10 dag masła
4. 10 dag cukru pudru
5. Poncz: 1/3 szklanki soku pomarańczowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego
6. Oraz: 40 dag owoców jagodowych (świeże lub mrożone), 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym sokiem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej, bezpośrednio na masę jajeczną przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem kiślowym, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej gotowe ciasto i wstawić do piekarniana 35 minut (180 stopni Celsjusza).
Ciasto po ostudzeniu i wyjęciu z formy skropić sokiem wymieszanym z likierem pomarańczowym.
Ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać ostudzony budyń ucierając na gładką masę. Wierzch ciasta posmarować kremem, na nim ułożyć warstwę owoców i zalać galaretką, przyrządzoną według przepisu na opakowaniu i lekko już tężejącą. Schłodzić.