Składniki:

1. 30 dag ziemniaków
2. Pół kilograma filetów z łososia bez skórki
3. 30 dag mrożonych całych liści szpinaku
4. 3 łyżki masła
5. 1 ząbek czosnku
6. 2 czerwone cebule
7. 3 łyżki soku z cytryny
8. 2 szklanki mleka
9. 1 łyżka mąki pszennej
10. Gałka muszkatołowa
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i gotować 20 minut w osolonej wodzie (nie mogą się rozpadać), odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry.
Szpinak rozmrozić; cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę i połowę czosnku, dodać szpinak i smażyć dalej a po chwili dolać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami. Resztę masła rozgrzać na patelni i oprószyć mąką, zasmażyć a następnie dolać mleko i mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
Rybę i warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem, a następnie zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni.