Kurczak piwno-cebulowy
Piersi kurczaka w pysznej cebulowej panierce, pachnące piwem….hmmmm bardzo dobre i smakowite danie.
Przepis z „Poradnika Domowego”.
Składniki:
– 2 całe piersi z kurczaka
– opakowanie zupy cebulowej w proszku
– szklanka jasnego piwa
– 2-3 łyżki masła
– 2 łyżki majonezu
– pieprz, sól
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przeciąć na pół a następnie wzdłuż, natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, posmarować cienko majonezem a następnie obtoczyć w sproszkowanej zupie cebulowej.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego łyżką masła i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C..
Piec 45 min, często obficie skrapiać piwem, od czasu do czasu smarować resztą stopionego masła.
Podawać z surówką, frytkami.
Moje uwagi:
Zdecydowanie zalecam pieczenie kurczaka według podanego czasu czyli : 45 min, wtedy panierka na kurczaku będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Moja panierka nie była ,aż tak chrupka, gdyż zmniejszyłam czas pieczenia, ale zupełnie nie wpłyneło to na smak potrawy 🙂