Ryby oraz owoce morza posiadają znaczną ilość bardzo wysokiej jakości składników odżywczych. Białko z rybiego mięsa jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Białko rybie bardzo dobrze radzi sobie z regulacją przemiany materii i wspomaga wiele innych funkcji organizmu. Białko pochodzące od ryb zapewnia bardzo dobry stan organizmu oraz przyspiesza przystosowanie ciała do różnorodnych zmian środowiskowych. Prawidłowe ilości spożywanych ryb i/lub owoców morza szacuje się na minimum dwa posiłki w ciągu tygodnia.
Na świecie bardzo popularna stała się dieta rybna. W Polsce nie jest znana praktycznie w ogóle. Szkoda, gdyż jest ona sposobem na efektywne i relatywnie szybkie odchudzanie. Dieta rybna wspomaga wiele procesów i czynności organizmu, działa oczyszczająco i, co najważniejsze, odchudza. Ponadto wzmacnia odporność oraz znacznie poprawia kondycję fizyczną. Oznacza to, iż stoi w opozycji do wielu bardzo popularnych diet odchudzających takich jak dieta dukana czy dieta kopenhaska, które są dosyć obciążające dla organizmu, a niekiedy nawet wyniszczające. Dieta rybna nie niszczy, a wzmacnia organizm.
Pod względem odżywczym, ryby są jednym z najbardziej wartościowych środków spożywczych. Ryby posiadają więcej minerałów niż mięso drobiowe (mają np. więcej jodu, selenu czy fosforu) oraz więcej witamin A oraz B. Ponadto zawierają sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ograniczają ryzyko chorób serca i wzmacniają układ krążenia. Badania naukowe dowiodły, iż dieta rybna znacznie zmniejsza ryzyko zawału bądź arytmii u osób narażonych na tego typu przypadłości.
Dieta rybna przewiduje minimum dwa posiłki zawierające mięso ryb w ciągu doby. Jednak dla potrzeb odchudzania najlepsze będą ryby chude, szczególnie morskie (np. dorsz, flądra, sola) i przygotowywać je bez oleju, ewentualnie z jego niewielką ilością. Dietę rybną należy stosować minimum przez dwa tygodnie i można ją powtarzać wielokrotnie. Konsekwentne stosowanie się do zasad diety rybnej pozwala na redukcję 8 kilogramów w ciągu 4 do 6 tygodni. Co ważne, utrata wagi odbywa się bez uszczerbku na zdrowiu, a wręcz z korzyścią. Jest to ważny czynnik, przemawiający za dietą rybną.