Kurczak w galarecie
To moja ostatnia propozycja w ramach blogowej akcji „Gotowania po polsku”…kurczak w galercie lub galareta z kurczakiem to danie ,które doskonale sprawdza się na wszelkie imprezy i kolacje. Fajnie wygląda jest lekkostrawne a do tego… bardzo smaczne :).
Polecam:)
– 1 kurczak
– włoszczyzna
– ziele angielskie, listek laurowy
– płynne maggi (ja daję z ogródka w postaci suszonej (lubczyk) 😉
– sól, pieprz
– 2 żelatyny
– do dekoracji: groszek, kukurydza, 2 jajka, natka pietruszki
Kurczaka , włoszczyznę , listek laurowy, ziele angielskie umieszczamy w garnku z woda i gotujemy do miekkości na małym ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Żelatynę namaczamy w małej ilości wody lub bulionu.
Nastepnie wyciągamy kurczaka i warzywa. Bulion przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczona wcześniej żelatynę ,podgrzewamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Kurczaka obieramy z kości i skór. Mięso kroimy w wiekszą kostkę.
Kawałki mięsa umieszczamy w salaterkach, do każdej salaterki możemy dodać pokrojoną marchew, ugotowane jajko, groszek , kukurydzę itp.
Całość zalewamy zimnym wywarem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin,( najlepiej na noc).
Smacznego:).