Dobra, włoska pizza to z całą pewnością potrawa wyjątkowa. Przy czym należy pamiętać, że pizza pizzy nierówna i często trafić można do miejsc, które niestety podają tylko marną imitację tego specjału.
Aczkolwiek w każdym mieście znaleźć można lokale, gdzie serwowana jest ta prawdziwa, nasączona dobrą oliwą, jedyna w swoim rodzaju pizza. Jeżeli chcemy taki znaleźć, wystarczy wpisać np. 'pizza Poznań’ w wyszukiwarkę internetową i przejrzeć opinię.
Główne grzechy polskich pizzerii to choćby marka jakość sera czy też raczej produkt seropodobny. Nieuczciwi restauratorzy, oszczędzając na tym produkcie, bardzo mocno okaleczają swój finalny produkt. Dobrze sprawdzić choćby jaka jest mozarella położona na wierzch pizzy ? najlepsza jest mozarella bawola. Drugi produkt, na którym najczęściej oszczędzamy, jest oliwa z oliwek. Prawdziwy, włoski placek wręcz nią ocieka ? takiej pizzy nie będziemy w stanie jeść rękami.
Kwestią sporną jest sos czosnkowy lub ketchup. Dla Włochów to profanacja aczkolwiek wiele pizzerii oferuje takie dodatki ze względu na nasze narodowe zamiłowanie do nich.