Kukułka

Po dłuższej przerwie w pieczeniu postanowiłam wypróbować zalegający od dłuższego czasu przepis na przekładańca o wdzięczej nazwie”Kukułka”.
Ciasto na bazie z biszkopta z polewą w smaku przypaminającą cukierka kukułkę, o mocno wyczuwalnej woni alkoholu ,z dodatkiem bitej śmietanki i małych biszkopcików.Ciekawe i smaczne połączenie. Polecam:)
Przepis od P. Halinki:).

Składniki:

– Ciemny biszkopt z 6 jaj ( myśle że z 4 jaj zupełnie wystarczy) przepis na biszkopt Tu
– 1 litr śmietanki kremówki 30 %
– 4 śmietan-fixy
– 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

– 2 czekolady mleczne
– 1 czekolada gorzka
– 5 kieliszków wódki
– 0,5 szkl. cukru

Dodatkowo:
– paczka okrągłych biszkoptów
– likier kawowy do nasączenia lub (dowolny alkohol wymieszany ze np. ze sokiem)

Wykonanie:

Biszkopt upiec, wystudzić i przekroić na dwie części.
Czekolady rozpuścić w rondelku, dolać wódkę, cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania a następnie wystudzić.
Śmietany ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywno.
Wystudzone części biszkoptów nasączyć np. likierem kawowym lub ponczem z wódki i soku .

Na spód pierwszego biszkopta układamy w kolejności :

– połowę ubitej śmietany
– okrągłe biszkopty
– połowę tężejącej polewy
– resztę ubitej śmietany
– drugi biszkopt
– pozostałą polewę .

Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x 35 cm.