Wiele osób uważa łososia za jedną z najzdrowszych ryb, lecz tak samo dużo osób przestrzega przed nim, więc jak to w końcu jest?
Największym zarzutem dlaczego łosoś jest niezdrowy jest to, że są hodowane w norwegi w okropnych warunkach. Są one przetrzymywane w klatkach, na dodatek karmione są paszą z barwnikami i antybiotykami, przez co w ich mięsie znajdziemy szkodliwe substancje, którymi są metale ciężkie oraz dioksyny.
Naukowcy opublikowali raport, w którym napisane jest, że łosoś pochodzący ze szkockich hodowli jest bardzo zanieczyszczony toksycznymi chemikaliami, znajdziemy tam też zdanie, które mówi, że takiego łososia nie powinniśmy jeść częściej niż trzy razy w roku. Substancje, o których mowa są rakotwórcze i powodują deformacje płodów.
Szokujące informacje podają także norweskie media. Mowa tu o tym, że takich łososi nie powinny jeść kobiety w ciąży oraz nastolatkowie, ponieważ zanieczyszczenia w mięsie łososia mają bardzo negatywny wpływ na rozwój mózgu. Co gorsze przypisywany jest jako przyczyna autyzmu oraz ADHD i obniżonego IQ.