Kawa maślana
Czarna kawa i rogalik z masłem to dość popularne i eleganckie śniadanie. A co, gdyby pozbyć się z tego zestawu niepotrzebnych węglowodanów? Czarna kawa z dodatkiem tłuszczy, zwana Bulletproof Coffe- kawa kuloodporna, staje się coraz bardziej popularna za oceanem. Dlaczego?
Generalnie pomysł picia kawy z masłem nie jest nowy- od wieków w ten sposób spożywają czarny napój mieszkańcy Etiopii. Tybetańczycy z kolei od dawna spożywali herbatę z masłem z mleka jaka, od jakiegoś czasu przygotowują w ten sposób również kawę. Co więc sprawia, że jest ona taka niezwykła? Nie są to bynajmniej walory smakowe, chociaż z pewnością sporo smakoszy doceni napój z tego powodu. Jednak główną przyczyną popularności kawy kuloodpornej jest fakt, że nie tylko znacznie bardziej pobudza niż zwykłe espresso, ale też dzięki zawartości tłuszczu- dodaje mnóstwa energii i poczucie sytości na wiele godzin. Innymi słowy- nie jest to przejściowa moda, czy tylko styl życia, kawa ta wspomaga również nasze zdrowie: masło bogate jest w różnorakie witaminy i związki mineralne. Jeden kubek kawy wystarcza niekiedy praktycznie na cały dzień, co eliminuje chęć podjadania i sprzyja odchudzaniu.
Jak więc wykonać ten niezwykły napój? Najistotniejsze jest trzymanie się kilku podstawowych zasad i wykorzystanie wysokiej jakości produktów. Kawa powinna być ziarnistą kawą premium, najlepiej z ziaren arabica. Kawy bezkofeinowe, czy rozpuszczalne produkty kawopodobne zwyczajnie się nie nadają. Kolejnym elementem jest masło- musi to być prawdziwe, niesolone masło z duża zawartością tłuszczu. Oczywiście, wszelkiego rodzaju margaryny, mieszanki i masła roślinne odpadają. Kubek kawy z dodatkiem kilku łyżeczek masła (warto dodać też olej kokosowy) to samo zdrowie, zgrabna sylwetka i energia na cały dzień!