Składniki:

1. 3 jajka
2. 1 szklanka cukru
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. Pół tabliczki czekolady deserowej
5. 1 duża czubata łyżka kakao
6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
7. Pół opakowania proszku do pieczenia
8. 6 łyżek oleju
9. 1 puszka mleka kokosowego
10. 10 dag mielonego twarogu
11. 4 łyżki mleka
12. Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Roztopić czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej).
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z połową cukru a białka ubić z połową porcji pozostałego cukru na sztywną pianę. Połączyć delikatnie pianę z utartymi żółtkami, a następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części; do jednej dodać kakao, mleko i rozpuszczoną czekoladę a do drugiej połowy dodać 3 łyżki mleka kokosowego.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i nakładać na przemian ciasto białe i czekoladowe. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na 40 minut.
Pozostałe mleko kokosowe zagotować, resztę cukru rozrobić wraz z mąką ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się mleka kokosowego i gotować do zgęstnienia. Wystudzić i połączyć ze zmielonym twarogiem i rozsmarować na cieście. Babkę udekorować uprażonymi wiórkami kokosowymi.