Bardzo ciekawą kuchnią, jest kuchnia Alaski i ściśle wiąże się z jej klimatem. Opiera się przede wszystkim na naturalnych składnikach pochodzących z wód oraz lądu. Żywność tutejszej ludności musiała być pożywna i zdrowa. Surowy klimat wymuszał to na mieszkańcach. W daniach dominują ryby, owoce morza. Popularny jest łosoś, krewetki, langusty. Popularne jest mięso dzikich zwierząt np. reniferów, fok, ptaków. Mieszkańcy Alaski zjadają w ciągu dnia sporą ilość mięsa. Często za przekąskę służy suszone mięso ryb. W daniach, zwłaszcza deserach popularne są jagody i borówki. W cieplejszych miesiącach uprawia się warzywa i owoce. Kulinaria Alaski bogate są w białko i tłuszcze. Odmienną kuchnią jest kuchnia Australii, gdzie dominują egzotyczne owoce. W nowoczesnej kuchni australijskiej wykorzystywane są odważne pomysły, łączy się różne smaki. Chętnie korzysta się z wpływów kuchni azjatyckiej, szczególnie dotyczy to przypraw. Dania przyrządza się tu z egzotycznych ryb, popularne jest mięso z rekina.