Składniki:

1. 1 gotowy jasny spód biszkoptowy
2. 80 dag gorzkiej czekolady (8 tabliczek)
3. 3,5 szklanki śmietany kremówki
4. 9 łyżek likieru pomarańczowego
5. Kakao w proszku do oprószenia
6. Wiórki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

6 tabliczek czekolady połamać na drobne kawałki. W garnku podgrzać dosyć mocno 3 szklanki śmietany i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać aż się całkowicie rozpuści. Dodać 6 łyżek likieru pomarańczowego, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Gotowy biszkopt ułożyć w tortownicy. Mocno schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno i rozsmarować na biszkopcie. Schłodzić w lodówce przez jakieś 2-3 godziny.
Pozostałe czekolady stopić i wymieszać z resztą śmietany i likieru, ostudzić.
Mocno schłodzony torcik delikatnie wyjąć z tortownicy i polać przygotowaną polewą czekoladową. Prze podaniem leciutko obsypać torcika kakao w proszku i udekorować czekoladowymi wiórkami.