Składniki:

1. 2 szklanki mąki tortowej
2. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
3. 1 niepełna szklanka cukru
4. 1 opakowanie proszku do pieczenia
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 1 kostka (25 dag) masła
7. 10 dag czekolady deserowej (1 tabliczka)
8. 1/3 szklanki mleka
9. 10 dag posiekanych migdałów
10. 4 łyżki posiekanych orzechówa. włoskich
11. 1 opakowanie gotowego białego lukru
12. Pomarańcze smażone w cukrze
13. Tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Czekoladę drobno posiekać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, dodać jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Dodać następnie posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto i wstawić na godzinę do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Babkę ostudzić i wyjąć z foremki.
Lukier przyrządzić według przepisu na opakowaniu i oblać nim babkę dekorując plastrami smażonej pomarańczy.