Składniki:
Na biszkopt:
1. 20 dag cukru
2. 15 dag mąki pszennej
3. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 6 dużych jajek
5. 2 łyżki ciemnego kakao
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. 1 kieliszek rumu
8. 1 cytryna
9. Sól
Na krem:
1. 10 dag cukru
2. 20 dag masła
3. 1 budyń śmietankowy z cukrem
4. 0,4 litra mleka
Do nasączenia:
1. 100 ml słodkiego naparu herbaty
2. 100 ml słodkiego naparu kawy
3. Wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i 6 łyżkami ciepłej wody i szczypty soli. Do masy żółtkowej przesiewać po trochu wymieszane obie mąki cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części.
Białka ubić na sztywną pianę. Do jednej części ciasta dodać przesiane kakao i rum a także połowę piany z białek. Delikatnie wymieszać. Do drugiej połowy ciasta dodać sok i otartą skórkę z dokładnie umytej i wysuszonej cytryny i pozostałą część białek.
Przygotować dwie nieduże foremki keksowe i umieścić w nich osobno jasne i ciemne ciasto. Blaszki wstawić na pół godziny do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Po wyjęciu i wystudzeniu oba placki przekroić wzdłuż na pół, a następnie ciemne nasączyć kawą a jasne herbatą.
Z mleka ugotować budyń, ostudzić. Miękkie masło zmiksować z cukrem dodając zimny budyń na gładki krem, którym następnie posmarować części ciasta i złożyć tak, aby tworzyło szachownicę. Wierzch i boki posmarować kremem i obsypać obficie wiórkami kokosowymi.