Ciągłe zwiększanie się populacji na świecie, spowodowało duże zapotrzebowanie na produkty spożywcze. Producenci, aby pomnażać swoje dochody, jednocześnie obniżając koszty produkcji, zaczęli stosować wiele substancji chemicznych, dodając je w celu zwiększenia masy produktu, polepszenia jego wyglądu, czy też smaku. To wszystko spowodowało, że żywność przestała być naturalna, a zawarte w niej związki chemiczne, zaczęły wywoływać różne problemy zdrowotne takie jak niestrawność, czy też różnego rodzaju alergie. Dlatego też coraz większą popularność zdobywa żywność ekologiczna, wytwarzana tradycyjnymi metodami przy użyciu naturalnych nawozów. Przy jej przetwarzaniu nie używane są żadne sztuczne dodatki, mające na celu „polepszenie” tego co smaczne i zdrowe. W ostatnich latach zwiększyła się świadomość ludzi, którzy zauważyli pozytywny wpływ spożywania naturalnej żywności produkowanej w ekologiczny sposób. Tendencję tę dostrzegły duże koncerny, coraz częściej rezygnując ze sztucznych dodatków.