Składniki:

1. 7 jajek
2. 4 łyżki bułki tartej
3. 2 łyżki startego, ostrego, żółtego sera
4. Pół pęczka szczypiorku
5. 1 nieduża cebula
6. Olej
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Sześć jajek ugotować na twardo; ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę obrać i posiekać; na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Szczypiorek dokładnie opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Do miski przełożyć posiekane jajka, dodać surowe jajko, szczypiorek i starty, ostry żółty ser, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku i wyrobić ciasto dodając tartą bułkę w takiej ilości, aby można było łatwo formować kotleciki. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku i podawać na przykład z ulubioną surówką.