Składniki:
1. 1 biała czekolada (10 dag)
2. 1,5 szklanki bakalii ( migdały, suszone owoce, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)
3. 1 kostka masła
4. 2/3 szklanki cukru pudru
5. 4 jajka
6. Cukier waniliowy
7. 2 czubate szklanki mąki pszennej
8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
9. Tłuszcz i bułka tarta do formy
10. Cukier puder
Wykonanie:
Tabliczkę białej czekolady posiekać a następnie zmieszać z bakaliami oprószonymi mąką.
Kostkę miękkiego masła utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajka dalej ucierając a następnie dodać cukier waniliowy i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Gdy ciasto będzie już gładkie domieszać oprószone niewielką ilością mąki bakalie i posiekaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciast z bakaliami i wyrównać wierzch.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni Celsjusza i wstawić do niego foremkę z ciastem na około 50 minut.
Keks wystudzić w foremce i dopiero zimny z niej wyjąć. Oprószyć cukrem pudrem (można polukrować lub oblać stopioną polewą czekoladową).