Wielu z nas docenia bardziej walory smakowe czerwonego wina niż te lecznicze, lecz czy słusznie?
Co znajduje się w tym produkcie?
Jest w nim wiele antyoksydantów, co ciekawe jest ich około 10 razy więcej niż w winie czerwonym. W tym napoju znajdziemy także wapń, magnez oraz potas. Niektóre z nich dostarczą nam bardzo przyswajalne żelazo i kwasy organiczne, rozpuszczalny błonnik oraz aminokwasy.
Czy czerwone wino to nasz sprzymierzeniec?
Otóż tak, ponieważ zawarte w nim flawonoidy mogą uchronić nas przed chorobami takimi jak miażdżyca i zakrzepy. Jeżeli cierpimy na nadciśnienie tętnicze to powinniśmy sięgać właśnie po ten alkohol, bo dzięki swojej dużej zawartości potasu pomoże nam uregulować ciśnienie. Napój ten ma w swojej zawartości także garbniki, które sprzyjają pracy układu pokarmowego. Kwas cynamonowy zawarty w winie sprzyja wytwarzaniu żółci, w wyniku czego trawienie tłuszczów będzie przyspieszone.
Do jakich potraw dodawać wina?
Możesz dodawać je do marynaty, sosów. Dobrym pomysłem jest także dodać go do potraw jednogarnkowych.