Początkujący adepci kulinarnej sztuki, unikają zwykle przyrządzania potraw z ryb, które wydają się w codziennej kuchni, znacznie trudniejsze i bardziej wymagające od mięsa, a i   kłopot może sprawiać niewiedza, jakie gatunki ryb są najbardziej odpowiednie, np. do ryby po grecku, a które do rybnej zupy.. Zwykle także, niewystarczające okazują się kulinarne przepisy, w których autorzy piszą o rybach tłustych i rybach chudych, bowiem rozróżnienie ich może przerastać niedoświadczonego kucharza. Warto wiedzieć o najpopularniejszych na naszych stołach gatunkach ryb, że podzielić je należy na morskie i słodkowodne oraz tłuste i chude. W sklepach, najczęściej dostępne ryby morskie to łososie, makrele i tuńczyki oraz  śledzie, halibuty, dorsze i szproty. Najpopularniejsze na polskich stołach ryby słodkowodne to leszcze,karasie, karpie, pstrągi, płocie oraz  liny, jesiotry i  sandacze. Najbardziej tłuste ryby to halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka i szprot, do średniotłustych należą m.in. pstrąg, karmazyn, karp, turbot, chude są: panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz i  płoć.