Większość ciast oraz deserów i kremów, a także niektóre potrawy wymagają od nas oddzielenia żółtka od białka. Jest wiele narzędzi służących do tego typu pracy, ale wcale nie musisz ich kupować!
Jak to zrobić?
Weź dwie miski i rozbij jajko w połowie, otwierając je nad jedną z misek. Potem musisz przechylić jedną z części skorupki na bok, aby żółtko znajdowało się nadal w skorupce, po czym oddziel od drugiej części skorupki. Pozwól spłynąć białku do miski. Kolejnym krokiem jest ostrożne przełożenie żółtka do pustej skorupy, przez co reszta białka spłynie do miski.  Potem powtarzaj tą czynność, aż nastanie moment gdy w misce będzie większość białka. Zapamiętaj tylko, że jeżeli będziesz wiele razy przekładać żółtko to skorupka jajka może pęknąć, oczywiście nic nie szkodzi, ale żółtko może wtedy dostać się do białka. Pamiętaj, że małe ilości żółtka są dopuszczalne, nie jest tak oczywiście wtedy, gdy w przepisie jest napisane inaczej. Na koniec przełóż żółtko do drugiej miseczki, wtedy możesz powtarzać ten proces z resztą jajek.