Szanujący się mistrz kuchni ma wiele przepisów na przyrządzenie ryb, a najlepsi w kulinarnej sztuce, tę samą rybę, czy też ten sam gatunek ryby, potrafią podać na kilkanaście różnych sposobów. Walory ryb w naszej kuchni trudno przecenić, posiadają oprócz wapnia, duże ilości minerałów, a przede wszystkim, tak cenne w codziennej diecie, kwasy tłuszczowe omega3.
Polacy doceniają ryby w swoich jadłospisach i z roku na rok, spożycie ryb w Polsce nieco wzrasta. Nie sposób jednak porównać diety Polaków, Słowaków, Czechów, czy nawet Niemców, którzy statystycznie zjadają około 13 kg ryb rocznie, do kulinarnych tradycji Portugalczyków, Francuzów, Hiszpanów a nawet Litwinów – w tych krajach bowiem, spożycie ryb przez statystycznego ich mieszkańca, wynosi około 50 kg na rok.
Już słynny gastronom Brillat-Savarin doceniał zalety potraw z ryb, kiedy  pisał, że ryba w rękach umiejętnego kucharza może stać się niewyczerpanym źródłem przyjemności smakowych; podaje się ją w całości, w kawałkach, podzieloną na dzwonka, z wody, przyrządzoną w oliwie, w winie, zimną, gorącą i zawsze spotyka się ona z równie dobrym przyjęciem”.