Składniki:

1. 6 jajek
2. 10 dag (1 tabliczka) czekolady mlecznej
3. 10 dag biszkoptów
4. 15 dag margaryny lub masła
5. 2/3 szklanki cukru pudru
6. 15 dag mielonych migdałów
7. 2 opakowania gotowej gorzkiej polewy czekoladowej
8. 2 łyżki likieru migdałowego
9. Czekoladowe wiórki i płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej) i odstawić, aby wystygła.
Biszkopty zmiksować w malakserze na drobne okruszki. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka, pokruszone biszkopty i zmielone migdały oraz likier migdałowy. Wszystko dokładnie razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Foremkę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej przygotowane ciasto a następnie włożyć na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z foremki i oblać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową. Posypać wiórkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi.