W dobie wzrostu popytu na usługi gastronomiczne, spadku ilości posiłków spożywanych w domu, oraz ciągłego poszukiwania świeżych wysublimowanych smaków kuchni z całego świata, otworzenie nowego lokalu gastronomicznego wydaje się być w pełni ekonomicznie zasadne. Coraz to nowo powstałe restauracje przeżywają szybki rozkwit, przechodzący z czasem w ekspansje do kolejnych miast. Ten trend, utrzymujący się w Polsce od końca lat osiemdziesiątych, wydaje się niemieć końca. Jednak sprawnie działający punkt gastronomiczny to nie tylko jedzenie i obsługa. Nie mniej ważny jest lokal, sprzęt, meble gastronomiczne, wystrój czy reklama. Sukces w tej branży zależny jest od  wielu czynników i mimo sprzyjających warunków, trzeba zadbać o każdy szczegół, aby nasz nowo powstały biznes, przysłowiowo – nie spalił na panewce. Sprawdzeni dostawcy, funkcjonalnych lokal, umeblowanie – sprzęt i meble gastronomiczne, ozdoby oraz funkcjonalne gadżety to tylko nieśmiały początek. Odpowiednia obsługa, system pracy, menu dostosowane pod gusta i portfele potencjalnych klientów i przed wszystkim smak potraw ? to dopiero wyzwanie!