Składniki:

1. 2,5 szklanki mleka
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. Pół kostki masła
4. Pół kostki drożdży
5. 4 łyżki cukru
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. 20 dag zmielonych migdałów
8. 2 jajka
9. 1 żółtko
10. 3 łyżki śmietany
11. 2 łyżki cukru pudru
12. Melisa cytrynowa
13. Szczypta soli
14. Pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

Wykonanie:

Wlać do garnka 1,5 szklanki mleka, dodać cukier waniliowy, łyżeczkę masła i migdały i gotować około 5 minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki oraz tyle letniego mleka, aby po zmieszaniu ciasto miało gęstość śmietany. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 20 minut).
Pozostałą mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać do niej wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli, pozostały cukier i skórkę z cytryny, wbić jajka i wlać resztę lekko podgrzanego mleka. Masło stopić i wystudzić. Ciasto starannie wyrobić rękoma aż będzie odstawać od miski i powoli wlać stopione masło. Wyrabiać dalej aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i posmarować masą migdałową i zwinąć w rulon. Ciasto ułożyć w formie z kominkiem i zrobić na powierzchni nożem zygzak, a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni.