Często mówi się, że pali w żołądku żywym ogniem! A czasami nie jest to tylko żołądek! Kwasy cofają się aż do przełyku powodując duży dyskomfort, palenie i pieczenie nawet w gardle i nieprzyjemny (kwaśno-gorzki) smak w ustach. Często pojawia się też chrypka będąca wynikiem podrażnienia kwasem solnym. Dolegliwość ta dopada zwykle delikwenta po obfitym posiłku, ale przyczyny mogą być różne (otyłość, stres, pośpiech, z jakim spożywa się posiłek, zła postawa przy jedzeniu, palenie tytoniu). Zgaga dopada też często kobiety w ciąży, ze względu na to, że płód naciska na narządy wewnętrzne kobiety, w tym i na żołądek.
Z dolegliwościami można sobie radzić przy pomocy domowych sposobów na przykład wypijając szklankę wody zmieszaną z łyżeczką sody oczyszczonej, zjeść kilka migdałów, czy zjeść i popić ciepłą wodą pół łyżeczki zmielonego kminku (można też dodawać go do potraw). Można także zapobiegać tym nieprzyjemnym dolegliwościom unikając ostrych przypraw a zastąpić je łagodniejszymi ziołami na przykład majerankiem, koperkiem czy natką pietruszki. Warto też pić napar z suszonego majeranku (jedna łyżeczka na szklankę wrzącej wody). Jeśli te domowe sposoby nie pomogą albo, gdy dolegliwości często się powtarzają należy skonsultować się z lekarzem.