Dobre frytkownice do lokali gastronomicznych posiadają szereg przydatnych funkcji, które przyspieszają pracę, znacznie ją ułatwiają i poprawiają smak smażonych produktów. Nowoczesna frytkownica gastronomiczna może posiadać obrotowy kosz. Co daje takie wyposażenie? Otóż kosz obrotowy pozwala smażyć frytki w mniejszej ilości oleju, dzięki czemu nie wchłoną one tak dużo tłuszczu, będą zdrowsze i mniej kaloryczne. W niektórych frytkownicach możliwe jest obniżanie kosza przy zamkniętej pokrywie. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne zarówno podczas smażenia frytek, jak i ryb lub mięsa (szczególnie tych zamrożonych). Olej pryska, dlatego otworzenie pokrywy może być nieco niebezpieczne (gdy z ziemniaków lub mięsa wydostanie się woda, pryskający tłuszcz może poparzyć ręce). Profesjonalne frytkownice coraz częściej mają także funkcję automatycznego podnoszenia pokrywy. Odpowiedni przycisk zwalnia pokrywę, co chroni przed poparzeniem się parą, która może wydostać się z rozgrzanej misy urządzenia.