SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
20 dag fasolki szparagowej
Pół opakowania rukoli lub mieszanych sałat
2 jajka
6 pomidorków koktajlowych
4 fileciki anchois
1 mała czerwona cebula (lub pół dużej)
1 cytryna
Pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Pieprz
Wykonanie:
Fasolkę umyć i ugotować ( fasolka ma być miękka, ale jędrna). Jajka ugotować na twardo. Warzywa umyć. P pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać w cienkie półplasterki. Tuńczyka odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć fasolkę a na niej tuńczyka. Następnie ułożyć pomidorki, cebulę, oliwki oraz posiekane anchois.
Umyć dokładnie cytrynę i z połowy wycisnąć sok. Sok wymieszać z musztardą i miksować powoli wlewając oliwę, aż powstanie gęsty sos (można dodać trochę wody).Polać sałatkę sosem, udekorować rukolą, jajkami pokrojonymi na połówki i plasterkami pozostałej cytryny. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.