Składniki:

1. Około 1 kilograma jabłek
2. 1 puszka moreli w zalewie
3. 10 dag rodzynek
4. 2 szklanki mąki pszennej
5. 1 szklanka cukru
6. 1/3 szklanki rumu
7. 2 żółtka
8. 1 kostka masła
9. 1 opakowanie budyniu waniliowego
10. Cynamon
11. Skórka z cytryny
12. 1 opakowanie gotowego lukru

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, dodać masło, żółtka, pół szklanki cukru i dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i odstawić na pół godziny do lodówki.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i podgrzewać aż się lekko rozpadną.
Morele odsączyć z zalewy, a rodzynki namoczyć w rumie.
Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3 całości).
Większą część ciasta cienko rozwałkować i wylepić plackiem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystudzoną masę jabłkową wymieszać z proszkiem budyniowym, odsączonymi rodzynkami, pozostałym cukrem, szczyptą cynamonu i pół łyżeczki skórki cytrynowej. Rozłożyć równomiernie na cieście; na masie jabłkowej ułożyć morele i przykryć rozwałkowanym kawałkiem ciasta.
Placek wstawić do piekarnika (190 stopni Celsjusza) na około 40 minut.
Po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.