Zarówno restauracje jak i bary jako gastronomia wyposażenie muszą mieć różnorodne, przystosowane do higienicznego i sprawnego przygotowania i serwowania posiłków. Czy można wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez takich przyborów i narzędzi jak krajalnice do serów i wędlin czy szatkownice do warzyw, dzięki takim pomocnikom, kucharze mogą swoją pracę wykonać szybko i dokładnie. Potrawy z mięsa mielonego wymagają takich urządzeń jak maszynki do mięsa, w pełni profesjonalne jaki duże maszyny „wilk” czy prasa do hamburgerów tak lubianych przez klientów. Ponadto maszynka do makaronu usprawni pracę każdego kucharza który nie ma czasu na długotrwałe krojenie. Gastronomia wyposażenie musi posiadać różnorodne dlatego miksery stanowią nieodzowny sprzęt każdej kuchni, profesjonalny mikser potrafi siekać na różną grubość, dlatego powstają niesamowite farsze i sosy. Pomoc przy rozdrabnianiu przypraw jest dużym wsparciem dla kucharza jak również przy ugniataniu ciasta. Taki sprzęt jest wytrzymały i nie ulega awariom dzięki czemu zapewnia długie użytkowanie.