Składniki:

1. Puszka gotowej masy makowej
2. 3 dag drożdży
3. 2 szklanki mąki pszennej
4. 4 łyżki cukru
5. 1/3 szklanki mleka
6. 2 żółtka
7. 1/4 kostki stopionego masła
8. 1 kieliszek rumu
9. Cukier puder
10. Tłuszcz i tarta bułka do foremki

Wykonanie:

Zrobić zaczyn mieszając odrobinę mąki, cukru i mleka, zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę (resztę) przesiać do miski, dodać cukier, resztę mleka, żółtka, rum i wyrośnięty zaczyn, wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie dalej wyrabiając dolewać powoli stopione masło. Ciasto wyrabiać jeszcze do czasu aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając miskę czystą ściereczką.
Gdy ciasto zwiększy podwójnie swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz i dość cienko rozwałkować. Na placek nałożyć gotowa masę makową (nie smarować do samych brzegów) i zawinąć w roladę.
Foremkę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego (170 stopni Celsjusza) piekarnika na około 40 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.