W kuchni szwedzkiej dominują dania rybne, owoce morza. Kulinaria tej kuchni są zdrowe i sycące. Dania rybnego występują w różnej postaci, gotuje się gęste i sycące zupy rybne. Szwedzi piją dużo mleka, nawet spożywają go do obiadu, w postaci schłodzonej. Na północy kraju występują hodowle reniferów, mięso tych zwierząt jest elementem wielu dań, spożywa się również suszone mięso. Tradycyjnie w tym kraju przygotowuje się szwedzki stół, obiad składa się z pięciu tradycyjnych potraw. Najpierw spożywa się przystawki, np. śledzie, sery czy pieczywo, później dania rybne, następnie sałatki , na końcu zimne dania mięsne. Nie obejdzie się oczywiście bez deseru. Szwedzi lubią używać cukru, nie szczędzą go. Oprócz dań rybnych, popularne są dania mięsne i jarskie. Tradycyjnym daniem są klopsiki  wykonane z mięsa wieprzowego. Kiszony śledź to również charakterystyczne danie szwedzkie, śledzie poddaje się procesowi kiszenia w puszkach. Przygotowuje się je na święto lata, czyli dwudziestego czwartego czerwca.