Składniki:

1. 10 ugotowanych jaj na twardo
2. 2 cebule
3. 2 jajka surowe
4. 20 dag pieczarek
5. Bułka tarta
6. Masło
7. 1 łyżka posiekanego szczypiorku
8. 1 łyżka posiekanego koperku
9. Pół strąka czerwonej papryki
10. 1 łyżka czarnych oliwek
11. Olej
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach; to samo zrobić z ugotowanymi jajkami. Oliwki osączyć i drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Cebule obrać i drobno posiekać; zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę i podsmażyć.
Jajka, pieczarki, podsmażone cebule i paprykę przełożyć do miski, dodać surowe jajka i dokładnie wyrobić masę. Dodać koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować nieduże kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron a następnie osączyć z tłuszczu układając na papierowym, kuchennym ręczniku. Podawać z ulubioną surówką.