Czekolada

Najlepszym sposobem na poprawienie nastroju jest konsumpcja czekolady. Mimo kalorii, które są minusem dla osób kontrolujących wagę ciała, czekolada chroni przed przed pewnymi chorobami, stymuluje również układ odpornościowy, a nawet – kto by pomyślał – chroni przed próchnicą.
Najbardziej ceniona jest czekolada naturalna (gorzka i deserowa), która jest cennym źródłem węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy oraz flawonoidów.
Wcale nie gorsza jest również czekolada biała i mleczna, które ze względu na dodatek mleka skondensowanego zawierają białko – czynnik wzrostu oraz regeneracji organizmu, a ponadto wapń, tak istotny dla zdrowych mięśni i prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, krzepliwości krwi oraz enzymów.
Najczęściej kupowana jest w tradycyjnych tabliczkach, ale możemy też spotkać ją pod postaciami różnych kształtów dzięki wprowadzonemu sprzętowi do ich produkcji, którymi są oblewarki do czekolady. Służą one nie tylko do formowania, ale również uzupełniania czekoladowych elementów.