Składniki:
1. Około 80 dag ugotowanych ziemniaków
2. 2 łyżki mąki pszennej
3. 4 jajka
4. 1 łyżka masła
5. Bułka tarta
6. Pół pęczka szczypiorku
7. 2 łyżki gęstej śmietany
8. Olej
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Trzy z czterech jajek ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Szczypiorek umyć, osuszyć k drobno posiekać. Wymieszać jajka ze szczypiorkiem i śmietaną, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ugotowane, zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez specjalną praskę. Do ziemniaków dodać ostatnie jajko, masło, mąkę i szczyptę soli; wyrobić na gładką, jednolitą masę.
Z masy ziemniaczanej formować owalne placuszki, na każdy kłaść porcję masy jajecznej i dokładnie zlepiać brzegi. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać na przykład z sosem pomidorowym lub z ulubioną surówką.