Składniki:

1. 1,75 szklanki mąki pszennej
2. Pół kostki masła
3. 3 jajka
4. Pół szklanki cukru
5. 2 łyżki kakao
6. 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
7. 1 łyżka gotowej przyprawy do piernika
8. 1,5 szklanki dowolnej konfitury
9. 1,5 szklanki bitej śmietany

Wykonanie:

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka i miód. Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Porcjami przesiewać przez sitko do ucieranej masy. Na koniec całe ciasto wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem; delikatnie wymieszać.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do nie ciasto. Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 2 równe placki. Jeden placek posmarować konfiturą (najlepsza będzie wiśniowa) i przykryć drugim. Wierzch placka posmarować (lub wycisnąć ozdobne rozetki) bitą śmietaną i udekorować wiśniami.