SKŁADNIKI:

Niepełna szklanka białej fasoli
2 ziemniaki
1 średni burak
1 kiszony ogórek
2 pomidory
1 mała rzepa
1 cebula
1 marchewka
10 dag kapusty białej
Szczypiorek
Koperek
Natka pietruszki
Kminek (łyżka)
Pół szklanki majonezu
Pół szklanki śmietany

Wykonanie:

Dzień wcześniej umyć fasolkę, namoczyć w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Buraka i ziemniaki ugotować w łupinkach, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórek pokroić w ćwierć plasterki, pomidory w ósemki. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić i ugnieść aż pokaże się sok. Rzepę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i zieleninę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać kminek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z majonezem i polać sosem sałatkę.