Oblewarki do czekolady

Oblewarki do czekolady, jak nazwa wskazuje, służą do oblewania warstwą czekolady, głownie wypieków cukierniczych, ale i słodyczy. Urządzenia są tak skonstruowane, że w dobrej jakości oblewarkach, ustawiona odpowiednia, pożądana przez wykonawcę grubość warstwy czekoladowej na danym wyrobie, jest jednakowa począwszy od powierzchni górnej wyrobu, na powierzcni bocznej, ale także i od spodu. Można również manipulować grubością warstwy odpowiednio ustawiając produkt oraz podkręcając ustawienia w oblewarce. W niektórych oblewarkach nie tylko czekolada jest produktem służącym do oblania produktów cukierniczych. Można wymiennie zamiast czekolady stosować do oblania polewy oraz rożnego rodzaju lukry. Wysokiej jakości oblewarki są bardzo wydajne, precyzyjne, tanie w eksploatacji, a przede wszystkim nowoczesne i wyposażone w system sterowania. Ułatwia to pracę na danym urządzeniu, a wykonane z kwasoodpornego materiału powoduje szybkie i łatwe czyszczenie urządzenia. Praktycznie wystarczy gorąca woda i urządzenie jest gotowe do kolejnego użycia.