Wiosenne zbiory mniszka lekarskiego to w dużej mierze remedium na zdrowie. Jest on stosowany jako pożywienie oraz jako środek leczniczy. Można spożywać wszystkie jego części, czyli liście, pędy czy korzenie. Mniszek lekarski oczyszcza krew i wzmacnia nerki, wykazuje właściwości moczopędne. Przywraca też zdrowie wątrobie poprzez pobudzenie procesów jej oczyszczania. Suszony i sproszkowany sprawdzi się jako gorzki napar na zaburzenia wątroby. Świeże liście mniszka są świetnym dodatkiem do surówek, które są bombą witaminową, gwarantującą zdrowie. Mniszek działa także pozytywnie na śledzionę, trzustkę, nerki oraz pęcherz moczowy. Wzmacnia działanie enzymów, które sprzyjają prawidłowemu przebiegowi trawienia. Natomiast dobrze przyswojone składniki odżywcze odżywiają cały organizm, co warunkuje zdrowie. Mniszek ma też działanie obniżające ciśnienie krwi, dostarcza niezbędnych soli mineralnych, stosowany jest w  leczeniu niedokrwistości, czyli anemii. Można powiedzieć, że mniszek nie tylko poprawia trawienie czy oczyszcza ciało, ale również wpływa na zdrowie pozostałych komórek ciała.