Ludzie kochający sezon grillowy z pewnością mają swoje utarte ścieżki i szlaki, przyzwyczajenia kulinarne. Nie chodzi tylko i wyłącznie o to, co na grillu ląduje, ale także to ? jaki jest sam grill. Dla ortodoksyjnie patrzących osób grill gazowy nigdy nie będzie w stanie zapewnić tych samych doznań kulinarnych i towarzyskich, co kopcący się i nadający otoczeniu wędzarniczy aromat grill drzewny albo na węgiel.
Niemniej taki nowoczesny grill ogrodowy zasilany energią elektryczną lub gazem także ma swoje oczywiste zalety, wśród których najwyżej ocenić trzeba uniwersalność takich rozwiązań i ich wygodę. Komfort obsługi grilla gazowego jest ogromny, nawet jeśli do osiągnięcia maksymalnej temperatury potrzeba znacznie więcej czasu. Jeszcze więcej czasu potrzeba jednak, aby w pełni wykorzystać wędzarnie gazowe. Tutaj jakość ostatecznego produktu jakim jest wędzone mięso czy wędlina, do osiągnięcia maksymalnego poziomu, uzależniona jest przede wszystkim od czasu spędzonego w wędzarni i z każdym kolejnym dniem takie wędzone mięso szlachetnieje.