Olej konopny pozyskuje się z konopi siewnej w procesie zimnego tłoczenia. Początkowo posiada barwę w odcieniu zieleni, a po kontakcie z promieniami słonecznymi staję się praktycznie bezbarwny. Jego posmak jest lekko orzechowy. Ma wiele zastosowań w kuchni, a dzięki swoim właściwościom prozdrowotnych, pozwala na połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Opisywany olej może stać się zdrowszym substytutem masła, wystarczy polać nim pieczywo. Jest również doskonałym dodatkiem do sosów, zup oraz sałatek. Należy jednak pamiętać, że jako składnik powinien zostać dodany do potrawy odpowiednio późno. Olej ten nie może być używany w procesach smażenia i gotowania. Traci wówczas swoje wyjątkowe właściwości, którymi są wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Powinien być on spożywany na zimno.
Olej ten ma pochodzenie roślinne, dodatkowo zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że jest produktem odpowiednim dla wegan. Szerokie zastosowanie oraz prozdrowotne właściwości sprawiają, że ten olej powinien znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni.