Zdrowe przekąski

Każdy z nas lubi podjadać między posiłkami. Często sięgamy po różne słodycze, batoniki i czekoladki. Oczywiście konsekwencją takiego postępowania jest nadmiar tłuszczu w organizmie. Warto więc zmienić te złe nawyki i oprzeć swoją dietę na lekkich niskokalorycznych przekąskach. Dla wszystkich dbających o linię polecam surowe ogórki, które można podawać pokrojone w słupki z dodatkiem dipu jogurtowego o ulubionym smaku. Świetne są również migdały, które mimo dużej zawartości tłuszczu zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowych, błonnik, minerały (np. wapń) i witaminy. Oczywiście można je zastąpić innymi orzechami, np. laskowymi czy włoskimi. Dla osób lubiących słodycze świetne będą jabłka koniecznie ze skórką. Występuje w nich unikalna kombinacja błonnika, witamin C i P oraz magnezu, które zapobiegają m. in. miażdżycy. Innym soczystym owocem mogą być pomarańcze, które dostarczają wielu niezbędnych organizmowi składników mineralnych, a przy tym są bardzo sycące. Dla łakomczuchów polecam małe kanapeczki z kruchego pieczywa z dodatkiem pasty z tuńczyka. Zdecydowanie powinniśmy przy tym unikać słodkich napojów. Starajmy się popijać codziennie wodę mineralną najlepiej niegazowaną, która często bardzo skutecznie zabija nasz mały głód. W ciągu dnia powinniśmy jej spożywać przynajmniej 1,5 l.