Jest to zespół objawów fizycznych i psychicznych występujących w ciągu kilku do kilkunastu dni przed miesiączką. Etiologia zespołu nie została wyjaśniona, a przyczyn upatruje się głównie w stresie i zaburzeniach natury psychicznej.

Można je podzielić na kilka grup, w tym;

  • Niepokój-huśtawka nastrojów, drażliwość, leki i napięcie.
  • Napady łaknienia-nieopanowany apetyt na słodycze, cukierki lub produkty wysokoskrobiowe, ogólny wzrost apetytu, zmęczenia i bóle głowy.
  • Przygnębienie-smutek, płaczliwość, zagubienie, zapominanie i brak koncentracji.
  • Nadmierne nawodnienie-zatrzymywanie wody w organizmie, tkliwość uciskowa piersi, obrzęki, wzdęcia i przybór masy ciała.

 

Możliwe przyczyny

  • Niedobór hemoglobiny.
  • Zaburzenia równowagi hormonalnej.
  • Nadmiar czerwonego mięsa w diecie.
  • Dieta o dużej zawartości soli i cukru.
  • Stres.

 

Plan działania

W przeciwdziałaniu tym dolegliwościom duże znaczenie ma dieta, która pomaga przywrócić równowagę hormonalną i uzupełnić niedobory pokarmowe.

 

Jedz/Pij

  • Błonnik, który można znaleźć w produktach z pełnego ziarna, nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach, owocach i warzywach.
  • Produkty bogate w magnez, takie jak zielone warzywa, orzechy, nasiona, tofu i nasiona roślin strączkowych. Warto tez co miesiąc przyjmować suplement magnezu, zanim wystąpią objawy napięcia przedmiesiączkowego. Magnez przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie, pomaga w regulacji stężenia cukru we krwi i łagodzi bóle głowy towarzyszące menstruacji.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ potrzebują ich układ hormonalny i nerwowy. Do ich dobrych źródeł należą siemię lniane, nasiona sezamu i słonecznika, pestki dyni i oleje wytłaczane na zimno z tych nasion, a ponadto orzechy i tłuste ryby, takie jak makrela, sardynki, łosoś pstrąg i śledzie.
  • Produkty zawierające witaminy z grupy B, potrzebne do utrzymania równowagi hormonalnej i stabilnego stężenia glukozy we krwi. Do ich bogatych źródeł należą pełne ziarno, takie jak proso, komosa ryżowa, brązowy ryż i kasza gryczana, oraz płatki drożdżowe, którymi można posypywać potrawy.
  • Jamsy, brązowy ryż, nasiona słonecznika, kasza gryczana, awokado, nasiona roślin strączkowych-zawierają dużo witaminy B6, która jak wykazano, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
  • Kapustę bezgłową, będącą dobrym źródłem wapnia. Wapń nie tylko zapewnia mocne kości, ale także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego  podczas fazy lutealnej (drugiej połowy) cyklu miesięcznego.
  • Olej słonecznikowy, który ma wysoką zawartość witaminy E. Wykazano, że witamina E łagodzi bolesność piersi i wahania nastrojów.
  • Nasiona konopi i pestki dyni, które są doskonałym źródłem cynku. Pierwiastek ten odgrywa bardzo ważną rolę w przekształcaniu niezbędnych nienasyconych kwasów  tłuszczowych oraz w zapewnianiu równowagi hormonalnej.
  • Szparagi, ponieważ zawierają bardzo dużo potasu, a mało sodu. Ponadto działają moczopędnie, co pomoże pozbyć się nadmiaru wody  z organizmu.
  • Ketmia jadalna, ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów, w tym witaminy B6.

 

Unikaj

  • Alkoholu, kawy, herbaty, czekolady i słodkich napojów gazowanych, ponieważ mogą one zakłócać prawidłowe stężenia hormonów.
  • Czerwonego mięsa i nabiału, ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą zakłócać gospodarkę hormonalną-dlatego lepiej ograniczyć te produkty na dwa tygodnie przed miesiączką i w jej trakcie.
  • Cukru i rafinowanych węglowodanów, żeby utrzymać stabilne stężenie cukru we krwi, co ma pozytywny wpływ na nastrój i energię. Jedz regularnie niewielkie posiłki i przekąski oraz uprawiaj umiarkowane ćwiczenia fizyczne, bo to również pomaga regulować stężenie cukru.

 

Zioła i preparaty uzupełniające

  • Stosuj superpokarmy, takie jak spirulina, niebieskozielone algi lub chlorella. Możesz je miksować z koktajlami. W miarę zbliżania się miesiączki powinnaś zwiększyć ich spożycie.
  • Przyjmuj ostropest plamisty (oset mleczny) przed menstruacja i w jej trakcie. Zawarta w nim sylimaryna doskonale chroni wątrobę, pobudza jej funkcje i wspomaga jej regenerację.
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego jest wiązany z nieprawidłowym metabolizmem tłuszczów w wątrobie. Dlatego posypuj łyżką granulowanej lecytyny sałatki lub dodawaj ją do koktajli przez kilka dni w tygodniu, aż zauważysz złagodzenie objawów.
  • Ulgę przyniosą następujące zioła przyjmowane przez kilka dni przed miesiączką i w jej trakcie: niepokalanek mnisi złagodzi ból piersi, dzięgiel chiński (dong quai) skurcze, kora kaliny koralowej usunie ból brzucha, lukrecja zapobiegnie zatrzymywania wody w organizmie, a pluskwica groniasta pomoże w razie mięśniaków.
  • Usuń zastój wątroby za pomocą środków lipotropowych. Dobry preparat lipotropowy powinien zawierać cholinę, metioninę i cysteinę.
  • Przyjmuj cytrynian cynku i magnez. Cynk pomaga normalizować stężenie hormonów, szczególnie prolaktyny.
  • Zwiększ spożycie witamin z grupy B, w tym B6 (niedobór magnezu może prowadzić do zmniejszenia aktywności witaminy B6). Mają one duże znaczenie dla energii, nastroju, trawienia i równowagi wodno-elektrolitowej. Nie stosuj samej witaminy B6, tylko przyjmuj ją razem z B compositum lub mleczkiem pszczelim.
  • Witamina A, ponieważ wykazano, że łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przyjmuj ja w formie beta-karotenu.
  • Witamina E pomaga regulować stężenie hormonów.
  • Przyjmuj codziennie olej lniany, z wiesiołka lub z ogórecznika. U kobiet, które cierpią na problemy związane z cyklem miesiączkowym, stwierdza się często niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Uwaga na temat preparatów uzupełniających należy je przyjmować codziennie przez mniej więcej cztery dni przed początkiem miesiączki i w jej trakcie. Po menstruacji możesz przestać je brać aż do następnego miesiąca. Po pewnym czasie, kiedy wątroba się wzmocni, a w organizmie zapanuje większa równowaga, może się okazać, że wcale ich już nie potrzebujesz.