Wiem, że o kapuście pisałam już jakiś czas temu. Ale nie mogę się powstrzymać. Wszędzie teraz pełno kapuścianych głów (przyznać trzeba, że dominują – przynajmniej wielkością – nad innymi warzywami). Mnie zwłaszcza urzeka kapusta włoska. I tę właśnie kupiłam wczoraj na bazarze.

A po zakupach… Hm, z kapusty włoskiej można przyrządzić tyle pyszności, że aż trudno się zdecydować. Ja pierwsze trzy miejsca przyznaję surówkom! Zobaczcie sami – kapusta włoska w trzech odsłonach:

Surówka z kapusty włoskiej, marchewki i ogórków – przyjemnie kwaskowata i orzeźwiająca

Składniki:
mała główka kapusty włoskiej
1 por lub cebula 3 surowe marchewki
5 ogórków konserwowych lub kiszonych
3 jabłka
8 łyżek oleju,
sól, pieprz
sok z cytryny, cukier, trochę musztardy
drobno pokrojony pęczek zielonej pietruszki

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, lekko osolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć wodę. Pora/cebulę pokroić, marchew, ogórki i jabłka – zetrzeć na tarce o grubych oczka. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, dodać olej i wymieszać. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs.

Surówka z kapusty włoskiej z pomidorami – gratka dla tych, którzy od ogórków bardziej wolą pomidory (ja ciągle nie mogę się zdecydować)

Składniki:
1/2 kapusty (lub mała główka),
2 łyżki pasty pomidorowej,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki oleju,
sól,
cukier i czerwona sproszkowana papryka

Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę posolić, a następnie wymieszać z pastą pomidorową i olejem. Doprawić do smaku cukrem i papryką. Po wyłożeniu do salaterki, posypać posiekanym szczypiorkiem (albo udekorować zielonymi listkami pora, który został nam z poprzedniej surówki

Surówka z kapusty włoskiej i brokułów – jeszcze więcej wapnia (brokuły, jak i kapusta włoska, zawierają dużo tego cennego pierwiastka)

Składniki:
6-8 różyczek brokułów
1/2 kapusty włoskiej (lub mała główka; lub większa – jeśli poprzednie surówki bardzo nam posmakowały i chcemy zrobić więcej
puszka fasoli czerwonej

sos:
250 ml jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
koperek
sól
pieprz
inne przyprawy (np. bazylia, papryka itp. – według uznania)

Wykonanie:
Brokuły lekko obgotować w osolonej wodzie (aby nie straciły jędrności), kapustę przygotować tak, jak poprzednio. Połączyć brokuły, kapustę i odsączoną fasolę. Wymieszać składniki sosu i polać warzywa.

Życzę Wam smacznego! I zachęcam do dzielenia się Waszymi ulubionymi przepisami na surówki. Nie tylko z kapusty włoskiej