Jakiś czas temu dostałam prośbę o wpis na temat tofu. Więc dziś trochę o tym dlaczego warto tofu dodawać do swojej diety, jak je przygotowywać oraz czym podawać, aby było smaczne.

Czym jest tofu?

Tofu czyli skrzep sojowy. Twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Ten produkty pochodzi z Chin.

Kilka faktów na temat właściwości odżywcze tofu i ogólnie soi:

– wysoka zawartość białka (soja ma pełen zestaw aminokwasów), wapnia i fosforu,

– zawiera fitoestrogeny (a konkretnie izoflawony), które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów. Dodatkowo fitoestrogeny zawarte w tofu mogą przyczynić się do poprawy parametrów krwi, m.in. spadku stężenia „złego” cholesterolu LDL i obniżenia ciśnienia tętniczego. Chronią one także przed zachorowaniem na osteoporozę.

– 100 g tofu naturalnego dostarcza ok. 110 kcal, a w 100 g wędzonego – ok. 160 kcal.

– uwaga na spożywanie produktów sojowych (w tym tofu) w niedorczynności tarczycy.

Gdzie kupisz tofu?

W większości supermarketów. Za kostkę (180-200 g) zapłacisz ok. 4 zł.

Jakie najlepiej wybierać?

Do tej pory w sklepach spotykałam najczęściej:

– tofu naturalne, czyli świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik zarówno dań w wersji wytrwanej i na słodko.

– tofu wędzone – charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem, więc to idealny składnik wytrwanych potraw. W mojej prywatnej opinii najsmaczniejsze.

Jak jeść tofu?

Masę odsącz z zalewy, pokrój w kostkę lub plastry. Tofu można smażyć, zapiekać w ziołowej marynacie lub dodawać surowe do sałatek, zapiekanek i innych dań. Ponoć też dobrym sposobem na wzbogacenie smaku jest zamrożenie tofu przed wykorzystaniem. Można je zmiksować na gładką masę i wykorzystać do sosu. Tofu to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Polecam też wykorzystać tofu do dań, w których zastąpimy nim mięso – polecam pyszne spaghetti z tofu. Możesz też nim zastąpić fetę w sałatce, mozzarellę w caprese, lub ser twarogowy w pierogach ruskich. Mało tego! Tofu nadaje się też do deserów. Pomysłów jest wiele! Tofucznica (jajecznica z tofu), wegański bekon z tofu… Ostatnio zrobiłam super obiad z właśnie tofu, cukinią, makaronem ryżowym i pesto w roli głównej! Przepis na pewno trafi do projektu Zdrowe Gotowce