Wegetarianizm to rodzaj diet opartej na produktach pochodzenia roślinnego. Istnieje kilka odmian wegetarianizmu, charakteryzujących się różną tolerancją dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawową ideą wegetarianizmu jest odrzucenie produktów mięsnych. Najłagodniejsza odmiana wegetarianizmu to laktoowowegetarianizm (rezygnacja tylko z potraw mięsnych). Surowsza jest dieta wegańska (odrzucenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego). Weganie często przenoszą żywieniowe zasady do codziennego życia (nie korzystają z produktów testowanych na zwierzętach, rzeczy produkowanych ze skór itp.). Skrajną odmianą wegetarianizmu jest frutarianizm. Ogranicza się tylko do jedzenia warzyw i owoców, których zebranie nie wiąże się z uśmierceniem roślin.

Dlaczego wegetarianizm?

Wiele jest powodów dla których ludzie decydują się na przyjęcie diety wegetariańskiej. Główną przyczyną przejścia na wegetarianizm są względy etyczne i moralne. Wegetarianie nie chcą przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Uważają, że jedzenie zabitych zwierząt jest okrutne. Mają też duże zastrzeżenia co do procesu produkcji mięsa (od narodzin zwierzęcia do zapakowania mięsa).

Kolejnym motywem są zasady religijne. Wiele religii całkowicie zakazuje spożywania mięsa (np. hinduizm, odmiany buddyzmu), inne zakazują spożywania konkretnych rodzajów mięs (islam, judaizm), dodatkowo ograniczają spożywanie mięsa poprzez wprowadzanie okresów bezmięsnych (post).

Następnym impulsem może być sprawa głodu na świecie. Wyprodukowanie mięsa wymaga dużej ilości produktów roślinnych. Duża ilość substancji odżywczych jest tracona przez zwierzęta (wydalanie, energia potrzebna do życia) przez co na świecie panuje głód. Gdyby ludzie spożywali wyłącznie produkty roślinne to nie mielibyśmy niedoboru żywności. Sprawa głodu jest ściśle powiązana z ochroną środowiska naturalnego. Rolnictwo potrzebuje nowych terenów pod uprawy, wycina się więc lasy i tworzy pola lub pastwiska. Obecna produkcja rolna roślinna (wliczając w to rośliny paszowe) pozwala na wyżywienie ponad 10 mld ludzi.

Wegetarianizm a zdrowie

Ważnym czynnikiem jest chęć poprawienia zdrowia. Badania wskazują, iż wegetarianie rzadziej chorują na nadciśnienie, miażdżycę, zawały serca, otyłość, niektóre nowotwory, cukrzycę. To samo dotyczy ludzi jedzących mięso okazjonalnie.

Przeciwnicy wegetarianizmu zarzucają tej diecie narażenie na liczne niedobory. To prawda, że uboga dieta wegetariańska może prowadzić do braków wielu aminokwasów i minerałów, jednak to samo dotyczy źle dobranej diety mieszanej. Najważniejsze jest spożywanie zróżnicowanych potraw. Białko zwierzęce można zastąpić białkiem roślinnym, czasami nawet jest ono lepiej przyswajane przez nasz organizm. Dużą liczbę minerałów możemy czerpać z warzyw i owoców – w końcu zwierzęta biorą te elementy właśnie z roślin. Dieta wegańska narażona jest na braki witamin z grupy B (zwłaszcza witaminę B12) i witaminy D. Weganie stosują suplementy diety lub żywność wzbogaconą w niewystępujące w ich diecie substancje.

Ograniczenie spożywania mięsa korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Możliwe jest również całkowite odrzucenie produktów mięsnych, co przy odpowiednio urozmaiconej diecie nie stanowi zagrożenia.